Naturalment Ciència

La ciència més natural

El descobriment de la doble hèlix

Deixa un comentari

Aquest any es compleix el 50é aniversari del descobriment de l‘estructura en doble hèlix de l’ADN (Àcid DesoxiriboNucleic) per part de James Dewey Watson i Francis Crick el 1953. Com molts dels grans descobriments està associat a polèmiques. Durant molt de temps sempre s’ha associat l’estructura de doble hèlix a Watson i Crick, però la participació de Rosalind Franklin va ser clau per a aquest descobriment, pel que no s’ha d’oblidar la seva menció.

Aquesta estructura feia anys que s’estava investigant per tal de descriure-la. Científics com Alexander Todd, Erwin Chargaff o Linus Pauling van servir de base per a aquests investigadors. Els dos científics coneixien la composició química de la molècula, sabien que hi havia la mateixa proporció de purines (adenina i guanina) que de pirimidines (citosina i timina) i que l’estructura de l’ADN era una hèlix.

James Watson i Francis Crick tenien una teoria sobre la possible estructura, basada en una doble hèlix on existia una complementarietat entre les bases nitrogenades que la componen, però els hi faltaven proves per tal d’acabar de definir-la. Paral·lelament Rosalind Franklin estava treballant amb Maurice Wilkins realitzant imatges de difracció per raigs X de l’ADN. Les imatges que havia realitzat no s’havien obtingut anteriorment i gràcies a aquestes havia trobat que l’ADN estava composat per dues cadenes.

Un dia Wilkins, sense permis de Franklin, va mostrar aquestes imatges a Watson i Crick. Va ser gràcies a aquestes imatges obtingudes per Rosalind Franklin, tal com ells mateixos van reconèixer, que la parella de científics van obtenir la inspiració i van poder completar la seva teoria.

Un cop completa van publicar els seus resultats a la revista Nature, donant a conèixer a tot el món l’estructura de la doble hèlix de l’ADN.

La frase amb què s’inicia l’article ha passat a la història de la genètica.

We wish to suggest a structure for the salt of deoxyribose nucleic acid (DNA). This structure has novel features which are of considerable biological interest.

(Volem suggerir una estructura per la sal de l’àcid desoxiribonucleic (ADN). Aquesta estructura té noves característiques que són de considerable interès biològic.)

El 1962 James Watson, Francis Crick i Maurice Wilkins van rebre el Premi Nobel en Fisiología o Medicina. Rosalind Franklin no va rebre aquest premi perquè va morir el 1958 de càncer d’ovari.

Et proposem visitar un model interactiu en tres dimensions de l’estructura de doble hèlix de l’ADN.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s