Naturalment Ciència

La ciència més natural

La flor, l’òrgan sexual de les plantes

4 comentaris

Aquests dies, si us fixeu al carrer, ja estan començant a florir les plantes i els arbres. Colors blancs, vermells, roses, taronges i grocs estan guarnint els carrers, parcs i muntanyes.

IMAG0005

A part de ser visualment atractives i de contenir el pol·len que les abelles usen per a fabricar la mel, les flors compleixen una part molt important del cicle reproductiu de les plantes, són el seu òrgan reproductor.

Les flors són l’òrgan sexual de les plantes superiors, és a dir, són les estructures que permeten que les plantes amb flor es puguin reproduir. Totes les plantes superiors tenen flors, però hi han que les tenen amagades i són poc visibles, les gimnospermes, i altres que són de molts colors diferents i completament visibles, les angiospermes.

En aquest cas parlarem de les flors de les angiospermes que són les més visibles i típiques.

Aquestes flors poden ser d’un sol sexe o tenir ambdós sexes, diferenciant així entre flors unisexuals si tenen un sol sexe o flors hermafrodites si tenen en una mateixa flor estructures masculines i femenines. L’última qüestió a tenir en compte és que la planta pot tenir només flors masculines o femenines, sent una planta dioica ja que necessita d’una altra planta per a reproduir-se, o pot tenir flors masculines i femenines a la vegada o flors hermafrodites, sent una planta monoica ja que pot autofecundar-se.

La flor

La flor és la part de la planta que conté les estructures sexuals. Consta de tres parts ben diferenciades, el periant és l’estructura protectora, el gineceu és l’òrgan femení i l’androceu és l’òrgan masculí.

El periant neix de l’eix o receptacle floral i és d’on surten el calze i la corol·la.

El calze és la part més externa formada pels sèpals i té una funció principalment protectora sobretot quan la flor està en estadi de poncella o capoll. És de color verd per tant pot realitzar la fotosíntesi.

La corol·la és la part més vistosa de la flor formada pels pètals de colors. Els pètals son de colors vius i tenen una funció atractiva per atraure als animals pol·linitzadors.

flor

L’androceu és la part masculina de la flor i està format pels estams. Els estams son unes estructures allargades formades per un filament i una antera que és on s’hi troben els sacs pol·línics que contenen el pol·len, els gàmetes masculins.

El gineceu és la part femenina de la flor i està formada pels carpels. Els carpels s’uneixen formant una estructura, el pistil, que es subdivideix en l’estigma, l’estil i l’ovari, peça central de l’òrgan on es troben els gàmetes femenins.

La pol·linització

El pol·len, transportat pel vent o pels animals pol·linitzadors, arriba a l’estigma. El gra de pol·len forma un tub pol·línic que portarà els gàmetes masculins travessant l’estil fins l’ovari on es fecundaran amb els gàmetes femenins formant l’embrió. Tot seguit el gineceu s’engreixarà i es transformarà en el fruit que contindrà les llavors que formaran la futura planta.

Anuncis

4 thoughts on “La flor, l’òrgan sexual de les plantes

  1. Quina es la part femenina de la flor?

  2. com es diu el conjunt d’ estamps o organ reproductor mesculi?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s