Naturalment Ciència

La ciència més natural

VIH i immunodeficiència

Deixa un comentari

Fa uns dies que es conèix la notícia d’una nena que s’ha curat del VIH després de néixer infectada i haver estat tractada amb antiretrovirals.

Els científics de tot el món estan examinant el cas minuciosament per a confirmar la notícia.

El VIH és un virus que provoca la SIDA. Però què signifiquen tantes sigles?

VIH prové de Virus d’Immunodeficiència Humana, mentre que SIDA prové de Síndrome d’ImmunoDeficiència Adquirida.

Com podem veure hi ha una paraula que es repeteix en ambdós noms, immunodeficiència. Per a poder entendre el seu significat necessitem conèixer un terme més: el sistema immune.

El sistema immune és el sistema del cos humà que s’encarrega de la defensa de l’organisme davant dels agents externs (virus, bacteris, paràsits, protozous). Quan el nostre cos entra en contacte amb un agent extern, per exemple un bacteri, el sistema immune activa una resposta immune que té com a objectiu eliminar l’amenaça d’aquest agent extern. Si no fos pel sistema immune qualsevol infecció ens podria dur a la mort.

Què ocorre doncs amb la paraula immunodeficiència?

La immunodeficiència és un estat anòmal del cos humà en què el sistema immune no realitza la seva funció de defensa. Això significa que una persona amb immunodeficiència és molt més propensa a ser infectada per agents externs ja que el seu sistema immune no funciona.

Les persones infectades pel VIH poden patir aquesta immunodeficiència que deixa el cos humà desprotegit. Això provoca que qualsevol infecció, com un refredat, causi molts problemes al cos.

Cal anotar que una persona infectada amb el VIH no patirà SIDA fins que el virus no s’activi, poden passar molts anys des que es produeix la infecció fins que es produeix la malaltia.

La SIDA actualment no pot ser curat, com a molt existeixen antiretrovirals que el que fan és evitar que el VIH es repliqui i augmenti en número de còpies. És per això que aquesta notícia comporta alhora dubtes i esperances ja que fins avui només existeix un cas documentat en què el VIH hagi estat eliminat completament d’una persona infectada.

Recorda! El VIH és un virus que es transmet sexualment per tant és molt important usar mesures protectores com el preservatiu per tal d’evitar el seu contagi i transmissió.

Deixa un comentari